Universitat Rovira i Virgili

Marta Calull

Investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica.

Química

La química, a través de diferents materials que s'obtenen mitjançant diversos processos d'elaboració, s'ha convertit en un element necessari en el món casteller. Un d'aquests materials són els plàstics i més concretament el poliestirè expandit (porexpan) amb què es fabriquen els cascos. Aquest element de seguretat es va implantar a l'estiu de 2006 i va ser obligatori per als castellers del pom de dalt (dosos, acotxador i enxaneta) a partir de l'any 2012.

El poliestirè expandit també es coneix amb el nom de suro blanc o porexpan. És un material plàstic escumat format per un 98% d'aire, molt lleuger i resistent. És molt versàtil, 100% reciclable, i es pot modelar per donar lloc a moltes formes. S'utilitza en safates d'ús alimentari, aïllament tèrmic, cadiretes de cotxe, cascos esportius i també el casc casteller que porta la canalla dels pisos superiors. Té una gran capacitat per absorbir impactes, perquè, quan s'expandeix, es deforma i absorbeix energia amb aquesta deformitat. Així és com actua el casc casteller.

La fabricació del casc no va ser una tasca fàcil, ja que havia de reunir en un mateix producte tres factors que no són senzills de combinar: que es fes amb un material que protegís, però que en cas de caiguda no agredís; que fos integral i no dificultés la pràctica dels castells i, finalment, que fos econòmic per a les colles.

L'eficàcia del casc està demostrada des d'un punt de vista científic -amb dades que n'avalen el resultat- i social, ja que ha contribuït a reforçar la imatge del món casteller com a col·lectiu. Hi ha una dada prou explícita que exposa la importància que ha tingut: des que es va implantar l'any 2006 no s'ha produït cap traumatisme cranioencefàlic derivat d'una caiguda. Abans, aquestes lesions eren puntuals i generalment no greus, però hi eren presents: un estudi de l'any 2004 demostra que d'entre 750 caigudes es van produir 24 lesions en canalla, entre les quals el 54% eren cranials que tenien certes conseqüències, tot i que sense gravetat.

L'èxit en el pom de dalt ha obert la porta a debatre si el casc s'hauria d'estendre també als pisos inferiors al pom de dalt en castells de més dificultat com el 4 de 9 sense folre o el 3 de 9 sense folre.

Articles relacionats

Pujar