Universitat Rovira i Virgili

El projecte

El projecte Castells de Ciència neix amb la voluntat de fer divulgació científica a partir d'un fenomen cultural, multitudinari, arrelat al territori i reconegut internacionalment, com són els castells, declarats Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2010. Aquesta iniciativa està impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència, ComCiència (UCC+i) i la Càtedra per a l'Estudi del Fet Casteller de la URV, de la que en forma part la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Castells de Ciència té l'objectiu de relacionar diferents disciplines científiques amb l'activitat castellera, i demostrar que es pot parlar sobre química, antropologia, física, arquitectura, sociologia o història i de molts d'altres àmbits científics a l'hora de referir-se als castells.

En aquest projecte trobareu diferents materials que així ho demostren: cartells il·lustrats, textos divulgatius i vídeos animats que apropen diferents aspectes de la ciència a la ciutadania a través dels castells com a fil conductor. El projecte es complementa amb altres activitats: cicles de xerrades sobre castells i ciència, accions efímeres a diferents carrers i places de les ciutats col·laboradores i visites científiques comentades a assajos i diades castelleres.

Totes aquestes activitats compten amb el rigor científic de les investigadores i investigadors que han participat en tots els continguts, i sense els quals Castells de Ciència no hauria estat possible.

Aquesta pàgina web recopila tota la informació que se'n generi d'aquest projecte, que neix amb la voluntat de créixer amb noves disciplines i activitats, i de crear nous referents científics a la URV en matèria de castells i ciència.

Castells de Ciència ha rebut el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació i de l'empresa Repsol. En ell també hi ha col·laborat els ajuntaments de Reus, Tarragona i Valls.