Universitat Rovira i Virgili

Cicle de xerrades sobre la ciència i els castells sobre sis temàtiques: química, turisme i economia, arquitectura, art, psicologia i medicina. Durant els mesos de maig i juny de 2022 es faran sis tertúlies científiques. Tindran lloc a les 19.00 als Jardins del Teatre Metropol de Tarragona. Les xerrades estaran moderades pel periodista casteller Carles Cortès.

Les xerrades compten amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i de l’empresa Repsol.

Tot el programa:

Dijous 26 maig

"Castells amb química"

Els castells tenen química, molta! En aquesta xerrada descobriràs com influeix la química en una activitat purament física com la castellera. La trobem a les camises, als cascos, ens ajuda a saber quin és el millor moment per hidratar-nos durant una actuació, purifica l'aire que respirem... És clar que sense química no hi ha castells.

A càrrec de Marta Calull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica (URV).


Dimecres 1 juny

"Els castells, model d'èxit?"

Els castells són populars, un símbol del país i transmeten valors universals. Actualment hi ha més colles que mai i la gestió ha esdevingut cada vegada més complexa. Cal buscar nous horitzons? Són un reclam turístic de primer nivell?

A càrrec de Jaume Gené, investigador del Departament de Gestió d'Empreses (URV) i Maurici Segú, emprenedor, expert en màrqueting turístic i professor de la URV.


Dijous 9 juny

"Catedrals humanes"

Es poden aplicar conceptes arquitectònics a la construcció d'un castell? Quins elements fan que pugui pujar tan amunt? Quin paper hi tenen les places i com influeixen en les construccions castelleres? L'arquitectura en té la resposta.

A càrrec d’Albert Samper, investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (URV) i Arnau Montoya, arquitecte i doctorand.


Dijous 16 de juny

"Visions genials dels castells"

Alguns genis de l'art català es van inspirar en els castells per crear part de les seves obres. Quin paper tenen aquestes construccions en l'imaginari dels pintors Picasso, Dalí o Miró, el músic Pau Casals o l'arquitecte Gaudí?

A càrrec de Maria Lluïsa Gené, doctora en Història i Història de l'Art (URV).


Dimecres 22 juny

"Psicologia castellera: de l'ansietat a l'eufòria"

Els castells són sinònim d'èxit, de grans fites i de superació, però també generen pors i ansietat en les persones que formen la colla. El desig d'assolir nous reptes és un estímul o pot arribar a paralitzar?

La psicologia influeix en el dia a dia dels castells?

A càrrec de Jaume Descarrega, investigador del Departament de Psicologia (URV).


Dijous 30 juny

"Els castells tenen límits?"

L'aturada per la pandèmia ha frenat la progressió dels grans castells. L'últim límit assolit va ser el 3 de 9 sense folre, però quin és el límit del cos humà a l'hora de fer castells? Fins on es podrà arribar? Algun dia veurem un castell d'11?

A càrrec de Jaume Rosset, doctor en Medicina i Cirurgia i Especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.


Compartir

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar